Szynka wyszła super, trochę się obawiałam tego soku jabłkowego, niepotrzebnie. W ogóle nie czuć soku, a smak wyszedł super.
Włożyć szynkę do dużego garnka i zalać wodą, odstawić na 12 godzin. Następnie wyjąć i osuszyć. Następnego dnia doprawić solą i pieprzem, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki do następnego dnia.
Do foliowego rękawa do pieczenia włożyć szynkę, wlać sok jabłkowy. Dokładnie zamknąć, zostawić zapas na powietrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 C i piec 2 godziny ( 20 minut na każde 500 g , to jest informacja jak zrobicie mniejszą szynkę)
Wyciągnąć szynkę z piekarnika i zostawić kilka minut, żeby odpoczęła i lekko przestygła.
Nagrzać piekarnik do 230 C
W miseczce wymieszać jogurt grecki, cukier, musztardę. Rozerwać folię z szynki, posmarować szynkę marynatą z jogurtu. Położyć szynkę na raszki, na dno blaszki wlać wodę.
Wstawić ponownie do piekarnika na kolejną godzinkę.
Gotowe 🙂 ostudzić i serwować z sosem tatarskim lub innym. Idealna też będzie jako wędlina na kanapki.
Smacznego



mariusz
17 sierpnia, 2016 o 11:23
az dziwne ze szynka bez peklowania ma taki kolor
kuchcik8
17 sierpnia, 2016 o 11:26
Dla mnie też było zaskoczeniem . Może to ten sok zrobił, ale była pyszna . Pozdrawiam