Dużo śliwek wszędzie , więc wato pomyśleć także o „procentach” na zimę :). Przepisów na śliwowicę jest wiele , to jest podstawowy przepis. Jest mocna, ale taka powinna być śliwowica.
Śliwki umyć, usunąć pestki, odłożyć 30 pestek i utłuc . Śliwki , utłuczone pestki włożyć do dużego słoja i wlać spirytus. Dobrze zamknąć, pozostawić w jasnym miejscu na cztery miesiące. Po tym czasie przygotować syrop z 3 szklanek wody i cukru. Zagotować, wyszumować, przestudzić . Dodać następny litr spirytusu. wymieszać.
Spirytus ze śliwkami przelać przez sito, śliwki wyrzucić. Czysty śliwkowy spirytus wlać do syropu cukrowego ze spirytusem, dokładnie wymieszać, odstawić na tydzień. Po tym czasie przefiltrować przez ściereczkę filtracyjną. Rozlać do butelek dobrze zakorkować, odstawić w chłodne miejsce na pół roku.
Miłej degustacji.



Tato
22 sierpnia, 2016 o 19:36
Kolo śliwowicy to coś nawet nie stało.p
Pozdrawiam.
kuchcik8
22 sierpnia, 2016 o 22:25
Stało, stało. Pozdrawiam rówież. Są różne przepisy na śliwowicę, ten mam ze starej książki od mojej mamy była bardzo dobra.
BB
11 września, 2022 o 16:53
śliwowica to destylat ze śliwek a to jest nalewka na śliwkach