Świetny pomysł na sałatkę – idealna do grilla, ale też na codzienny obiad! 😊 Poniżej masz przepis w przejrzystej formie:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, do miękkości. Odcedzić, obrać i pokroić w talarki.

  2. Rozłożyć na blasze, posypać ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Podpiec w piekarniku (230°C, do lekkiego przypieczenia) lub w air fryerze.

  3. Posypać startym parmezanem, zapiec jeszcze chwilkę.

  4. Przełożyć ziemniaki na duże płaskie naczynie. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i cebulkę.

  5. Sos: wymieszać majonez, majonez czosnkowy i musztardę. Polać sałatkę, posypać koperkiem i delikatnie wymieszać.

  6. Boczek pokroić w paski, usmażyć na suchej patelni na chrupko. Ułożyć na wierzchu sałatki.


Efekt: sałatka sycąca, pachnąca ziołami i parmezanem, z chrupiącym akcentem boczku i aromatycznym sosem. Idealna zarówno do grillowanych mięs, jak i samodzielnie na kolację.