Świetny pomysł na sałatkę – idealna do grilla, ale też na codzienny obiad! 😊 Poniżej masz przepis w przejrzystej formie:
Przygotowanie:
-
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, do miękkości. Odcedzić, obrać i pokroić w talarki.
-
Rozłożyć na blasze, posypać ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Podpiec w piekarniku (230°C, do lekkiego przypieczenia) lub w air fryerze.
-
Posypać startym parmezanem, zapiec jeszcze chwilkę.
-
Przełożyć ziemniaki na duże płaskie naczynie. Dodać pokrojone w kostkę ogórki i cebulkę.
-
Sos: wymieszać majonez, majonez czosnkowy i musztardę. Polać sałatkę, posypać koperkiem i delikatnie wymieszać.
-
Boczek pokroić w paski, usmażyć na suchej patelni na chrupko. Ułożyć na wierzchu sałatki.
Efekt: sałatka sycąca, pachnąca ziołami i parmezanem, z chrupiącym akcentem boczku i aromatycznym sosem. Idealna zarówno do grillowanych mięs, jak i samodzielnie na kolację.


Małgorzata
23 września, 2025 o 20:00
Jadłam , jest pyszna 👍