To ciasto jest wyjątkowo delikatne i pyszne. Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki Ilonki, zawsze go zajadamy aż nam się uszy trzęsą. Wszyscy uwielbiają to ciasto.
Najpierw zalać żelatynę szklanką zimnego mleka i poczekać aż napęcznieje.
Oddzielić żółtka od białek, ubić białka na sztywno, wstawić do lodówki.
Masło utrzeć na puch z cukrem, cukrem waniliowym. Następnie dodać żółtka, dodając je w odstępach nie przerywając mieszania.
Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Napęczniałą żelatynę zalać szklanką gorącego mleka , dobrze rozmieszać. Odstawić aż przestygnie, dodać do masy i szybko wymieszać, zaraz wylać do formy połowę ciasta i do drugiej dosypać kakao , wymieszać i wyłożyć na białą warstwę ciasta. Jak już dodamy żelatynę bardzo szybko gęstnieje, trzeba to zrobić szybko. Zostawiamy na chwilkę w lodówce.
Na górę wylać gęstniejącą galaretkę cytrynową i zostawić aż całkowicie stężeje.
Rewelacyjne ciasto, polecam
Dzięki Ilonka, właśnie jemy to ciasto no i kawka, obowiązkowo 😉





Anonymous
5 lutego, 2014 o 12:11
pychotka polecam !!!
Monika
24 lutego, 2014 o 11:00
Bardzo dobre, chociaż następnym razem upiekę do niego cienki biszkopt, żeby było troszkę wyższe;-)
kuchcik8
24 lutego, 2014 o 12:25
Tak to prawda ciasta nie jest zbyt dużo, ja mam takiej średniej wielkości formę. Zawsze można zrobić z podwójnej porcji , lub jak Ty na biszkopcie. Pozdrawiam