Tak przygotowana mikstura będzie super na zimowe dni. Rozgrzewając i dostarczając nam witaminki. Pigwę nazywamy polską cytryną.

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.
Pigwę lub pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja zostawiam skórki, ponieważ w skórkach jest dużo witamin i byłoby to marnotrawstwo wyrzucając.
Potarte owoce pigwowca wrzucić do dużego słoja i zalać miodem, wymieszać. Szczelnie zamknąć i zostawić na 12 godzin lub trochę więcej.
Rozłożyć wszystko do czystych słoiczków i pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć z garnka i położyć do góry dnem na ręczniku a drugim grubym ręcznikiem przykryć. Zostawić tak, aż ostygnie.
Tak przygotowany pigwowiec będzie idealny do herbatki w zimowe wieczory.
Polecam



elka
16 listopada, 2017 o 14:41
to ile witamin i dobrodziejstwa miodu zostaje po pasteryzacji
Asia
2 października, 2018 o 14:15
Słuszna uwaga. Ja zalewam pokrojoną pigwe i imbir miodem. Jak puści sok przechowuje w lodówce spokojnie wytrzyma 2,3 tygodnie. Syrop robię na bieżąco, owoce pigwy dobrze się przechowuje w chłodnym miejscu.
Maria Gorlik
2 października, 2018 o 14:22
Dobry pomysł. Pozdrawiam
Alex
8 listopada, 2021 o 21:03
Dodaję odrobinę spirytusu, co pozwala na wydłużenie trwałości syropu