Uwielbiam klopsy gotowane, dzisiaj zrobiłam w sosie pomidorowym.
Sos jest bardzo dobry, można jeść z ziemniakami, ryżem , makaronem. Zależy co kto lubi. Mięso mielone wymieszać z majerankiem , jajkiem, posiekaną drobno cebulką, bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Formujemy klopsiki i odkładamy na bok.
Do garnka wlać wodę , wrzucić potartą marchew, korzeń pietruszki, seler, pocięty por, cebulę (cebulę po ugotowaniu wyrzucamy) listek laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybków, maggi, sól, pieprz do smaku, gotujemy 5 minut
Zmniejszamy gaz i wkładamy klopsy, dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy 15 minut.
Wyciągnąć klopsy i zagęścić sos mąką wymieszaną w małej ilości wody, chwilkę gotować. Dodać śmietanę, wymieszać i włożyć klopsiki do sosu.
W razie potrzeby doprawić, jeżeli lubicie ostre dodaj 1/2 łyżeczki chili.
Smacznego



Barbarka
26 kwietnia, 2018 o 14:49
Banalnie prosty i szybki a zarazem przepyszny przepis, dziękuję.
Maria Gorlik
26 kwietnia, 2018 o 17:39
Bardzo mi miło, cieszę się że smakowało. Pozdrawiam serdecznie.