Już od dawna miałam ochotę na taki gulasz, robiłam go chyba 15 lat temu. Pamiętam ten smak też z dzieciństwa, mama często go robiła, wszyscy lubiliśmy taki gulasz.
Kupiłam tylko pół kilograma, ponieważ obawiałam się trochę, jak sobie z nimi poradzę.
Obawiałam się zapachu itd. Najważniejsze to dokładnie je wyczyścić, przekroić je na pół i wyciąć wszystkie żyłki, nie wolno zostawić ani jednej. Zajęło mi to trochę czasu, ale byłam pewna że nawet pod lupą nikt nie znajdzie ani jednej żyłki.
Wypłukać je dokładnie i zalej zimną wodą, podczas pierwszych dwóch godzin zlewałam i wymieniałam wodę wielokrotnie. Potem jak już woda była czysta wymieniałam rzadziej. Moczyłam i zmieniałam wodę przez cały dzień, pewnie aż tyle nie trzeba, ale chciałam być pewna żeby były czyste.
Jak już woda jest zupełnie czysta, zlać ją ostatni raz i włóż nerki do garnuszka zalać wodą, dodać sól i zagotować. Zdjąć szumy,zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Teraz już można wyjąć nerki z wody i pokroić w cienkie paski.
Cebulkę pokrój na drobno, boczek również bardzo drobniutko. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę razem z boczkiem. Smażyć na małym ogniu, co chwilkę mieszać tak długo aż cebulka się lekko zarumieni. Dodać pokrojone w paski nerki i smażyć, mieszając chwilkę, około 1 minutki. Nerki nie powinny się przypiec. Wlać wodę, dodać ziele angielski, vegetę, listek laurowy, ziarenka pieprzu, sól, posypać świeżo mielonym pieprzem. Gotować na małym ogniu tak długo aż nerki zmiękną, czasami trzeba dolewać trochę wody podczas gotowania.
Jak już nerki są miękkie dodać mąkę rozmieszaną w małej ilości wody , żeby zagęścić sos. Ostatnią rzeczą jest dodać śmietanę, ale już nie gotować. Smak powalił nas kompletnie, cofnęliśmy się do dzieciństwa, mój mąż też wspominał jak jego mama go gotowała. Powiedział że dokładnie jak u mamy, to chyba komplement 🙂
Podawać z ziemniakami i buraczkami.
Tak przygotowany gulasz jest przepyszny i zapewniam że nie było żadnego dziwnego zapach, gdyby tak było zaraz poszedł by do kosza.






mr fox
25 września, 2015 o 14:11
„Gotować na małym gazie tak długo aż nerki zmiękną”, a tak w przybliżeniu ile takie gotowanie może trwać? Pytam z ciekawości, czy to 5 minut czy godzinę?
kuchcik8
25 września, 2015 o 18:18
Nerki gotują się bardzo szybko, około 15- 20 minut. Nie pamiętam dokładnie, najlepiej posmakować i już pozdrawiam