Smak tego dżemu jet rewelacyjny, przypomina trochę jagodowy. Aronia z jabłkiem to super kombinacja.
Aronie umyć, jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Do dużego garnka wrzucić aronie i jabłka. Gotować, aż jabłka się rozgotują a aronia zmięknie. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Gotować jeszcze jakiś czas.
Dżem powinien być gęsty. Cukru można dodać mniej, zależy od tego czy lubicie słodszy lub mniej słodki.
Włożyć dżem do słoiczków, zamknąć. pasteryzować 20 minut.
Dżem jest pyszny, polecam



Anonymous
14 października, 2016 o 09:16
Moja babcia często robi dżem z aronii i jabłek 🙂 Jest to super połączenie, dżem jest wyśmienity! 😉
____________________________
http://bit.ly/2dWqeT4
kuchcik8
14 października, 2016 o 14:22
Często ludzie nie pamiętają jak cudowna jest aronia a szkoda. pozdrawiam