Dla tych co mówią że nie umieją piec drożdżówki polecam ten przepis. Już jest na moim blogu drożdżówka ze śliwkami,również bardzo prosta. Tym razem zrobiłam z wiórkami kokosowymi.
Ciasto – do miski wrzucić wszystkie składniki w kolejności jak.. pokruszone drożdże, cukier,cukier waniliowy, ciepłe mleko, olej, szczypta soli, jajka roztrzepane widelcem i mąka. Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić na 1,5 godziny, nic z tym nie robić, nie mieszać. Po półtorej godzinie wymieszać wszystko drewnianą łyżką na gładką masę, wylać ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Masa z wiórek kokosowych – w garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać żeby cukier się rozpuścił, dodać wiórki kokosowe i smażyć aż leciutko się zarumienią. Odstawić do przestudzenia. Jak już masa jest chłodna dodać jajko i wymieszać.
Wyłożyć wiórki na ciasto drożdżowe.
Przygotowanie kruszonki – do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać masło, palcami zagnieść kruszonkę, porozrzucać na warstwie z wiórek kokosowych.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 180C przez 30 minut. Ciasto jest super, polecam
Smacznego






Ewa
10 grudnia, 2017 o 00:13
Naprawde super !!!
Maria Gorlik
10 grudnia, 2017 o 00:15
Ogromnie się cieszę że smakowało. Pozdrawiam serdecznie.