Bardzo popularna babka, szybko się ją robi i jest pyszna. O konsystencji lekkiej gąbeczki, bardzo długo świeża.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodawać na przemian mąkę, olej i oranżadę. Wsypać proszek do pieczenia, podzielić ciasto na pół i do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Do masy białej dodać dodatkowo 2 łyżki mąki.
Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, Na środek blaszki wlać na przemian 3 łyżki masy białej i czarnej. Ciągle wlewamy w to samo miejsce. Masa będzie się powoli rozlewać na całą formę tworząc po upieczeniu paski.
Wstawić babkę do nagrzanego piekarnika do 160C i piec 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jeśli babka nie będzie jeszcze upieczona, zwiększyć temperaturę pieczenia do 180 i chwilkę jeszcze piec.
Thermomix
– założyć motylek, ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym, czas 1 minuta, obroty 4
-zdjąć motylek, dodać mąkę, proszek do pieczenia,wlać olej, oranżadę, czas 1 minuta,obroty 3
– Zlać połowę ciasta i dodać do niej 2 łyżki maki, wymieszać
– do drugiej masy dodać 2 łyżki kakao, wymieszać czas 15sek, obroty 4
– reszta jak wyżej.





gin
20 lipca, 2015 o 13:41
Piękna zeberka Ci wyszła 🙂
kuchcik8
20 lipca, 2015 o 15:26
Dziękuję, pozdrawiam
Anonymous
22 lipca, 2015 o 15:07
Jak można się z Panią skontaktować? 🙂 Mam pytanie dotyczące jednego z postów.