Wyjątkowo puszysty sernik, jak pianka. Smak czarujący, każdy będzie zachwycony 🙂
Nagrzać piekarnik do 170 C. Ciasto piec w kąpieli wodnej. Do dużej blaszki wlać wodę do 3/4 wysokości i włożyć do piekarnika. Zostawić tak przygotowaną blaszkę, aż piekarnik się nagrzeje wtedy dopiero można włożyć mniejszą blaszkę z ciastem.
Bardzo łatwy w wykonaniu, nie trzeba mielić twarogu bo go tam nie ma 🙂 Jest to sernik na jogurcie naturalnym. Białka oddzielić od żółtek, Ubić żółtka dodać proszek budyniowy, dokładnie rozmieszać potem dodać jogurt i olej, olejek śmietankowy. Wymieszać żeby wszystko się dokładnie połączyło. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i powoli dodać cały cukier. Po dodaniu cukru ubijać jeszcze chwilkę .Dodać białka do masy jogurtowej, wymieszać.
Blaszkę mniejszą wyłożyć papierem do pieczenia i na dno położyć biszkopty lub ciastka biszkoptowe, na to wylać masę jogurtową.
Włożyć blaszkę z ciastem do większej blaszki z wodą i piec 1.30 minut.
Teraz tylko dobra kawka w ulubionym towarzystwie i sukces murowany. 🙂
Thermomix:
białka ubić motylek, 5 minut,obroty 3
żółtka z proszkiem budyniowym wymieszać, czas 20sek, obroty 6
dodać olej, jogurt, olejek czas 30sek, obroty 6
Dodać białka czas 1 minuta, obroty 2





gin
3 sierpnia, 2014 o 22:07
Wygląda na cudownie delikatny 🙂
kuchcik8
3 sierpnia, 2014 o 22:30
Dziękuję, taki jest naprawdę.