Uwielbiam takie ciasta, tylko szkoda że ciągle martwię się o boczki, ha ha
Wykonanie – mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodać potarte na tarce masło, żółtka. Szybko zagnieść ciasto, następnie włożyć do woreczka i do lodówki. Zostawić ciasto na godzinę.
Wykonanie ciasta w thermomix
- przesianą mąkę i proszek do pieczenia wrzucić do naczynia miksującego, następnie wszystkie pozostałe składniki. Wyrobić ciasto interwał, czas 30 sekund
 - wyjąć ciasto i włożyć do lodówki
 - reszta jak niżej
 
Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno. Wrzucić jabłka do garnuszka i gotować aż jabłka się prawie rozgotują. Jeśli lubicie to dodajcie cynamon. Radzę posmakować jabłka i jak będzie to konieczne wlać sok z jednej cytryny. To wszystko zależy jakich jabłek użyjecie. najlepiej kwaskowate.
Przygotowanie jabłek w thermomix
- Jabłka obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych wrzucić do naczynia miksującego, temperatura 100C, czas 10 minut, obroty 2
 - gdyby jabłka były zbyt duże lekko zmiksować
 - wyjąć masę z jabłek i ostudzić
 
Pieczenie spodu ciasta – piekarnik nagrzać do 180 C, góra i dół. Wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać kaszką manną. @/3 ciasta rozłożyć na dnie blaszki. Ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut, następnie wyjąć i położyć przestudzone jabłka.
Przygotowanie masy bezowej – białka ubić na sztywną pianę. następnie powoli dodawać cukier. Cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijać. Wyłożyć masę z białek na jabłka. Obsypać pozostałym ciastem, krusząc je jak kruszonkę.
Przygotowanie masy bezowej w thermomix
- do czystego i suchego naczynia wlać białka i szczyptę soli, nałożyć motylek, ubijać 3 minuty, obroty 3,5
 - jak białka są już sztywne podczas ubijania dodawać powoli cukier.
 - dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać 10 sekund obroty 3
 
Wstawić blaszkę do piekarnika i piec 35-40 minut


        		
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.