Krem karmelowy z nutą egzotyki – deser, który oczaruje!
Jedwabisty waniliowy krem, złocisty karmel i soczysta marakuja – połączenie klasyki z tropikalnym akcentem. Idealny na elegancki obiad lub romantyczną kolację. Dzięki Thermomixowi przygotowanie jest proste, a efekt wygląda jak z najlepszej restauracji!
deser

Przygotowanie:

  1. Karmel:
    • Wlej wodę i wsyp cukier do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
    • Gotuj, aż karmel nabierze złocistego koloru. Natychmiast rozlej do 6 kokilek.
  2. Masa jajeczna:
    • W misce ubij jajka z wanilią i cukrem na puszystą masę.
    • Podgrzej mleko (ma być letnie, nie gorące), wlej do jajek i dokładnie wymieszaj.
  3. Pieczenie:
    • Wlej masę do kokilek.
    • Ustaw je w blaszce z gorącą wodą (do ¾ wysokości kokilek).
    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez ok. 40 minut, aż krem będzie miał konsystencję galaretki.
  4. Chłodzenie i dekoracja:
    • Wyjmij z piekarnika, ostudź i schłodź w lodówce minimum 6 godzin.
    • Przed podaniem wyjmij krem z kokilek, odwróć na talerzyk, polej karmelowym sosem i udekoruj miąższem marakui.

Wykonanie w thermomix

Przygotowanie:

  1. Karmel:
    • Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
    • Gotuj do uzyskania złocistego karmelu, natychmiast przelej do 6 kokilek.
  2. Masa jajeczna:
    • Włóż jajka i wanilię do naczynia miksującego. Ubij 30 sek / obr. 4.
    • Dodaj mleko podgrzane do temperatury ok. 40°C (letnie, nie gorące). Wymieszaj 20 sek / obr. 3.
  3. Pieczenie:
    • Wlej masę do kokilek.
    • Umieść je w blaszce z gorącą wodą (do ¾ wysokości kokilek).
    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40 minut.
  4. Chłodzenie:
    • Po upieczeniu schłódź w lodówce minimum 6 godzin.
    • Podawaj odwrócone na talerzyku, z karmelowym sosem spływającym po bokach.