Bardzo dobre kruche ciasteczka, najsmaczniejsze w dzień pieczenia. Znikają tak szybko jak się pojawiają. Zrobiłam je na wypad na plażę,były super.
Nie ma co dużo pisać są bardzo proste w wykonaniu.Do miski wrzucić wszystkie składniki, szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto nie za cienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą kubka wycinać kółka na każdy położyć połówkę śliwki i złożyć. Skleić po bokach, środek zostawić otwarty. Ciastko zdjąć ze stolnicy za pomocą noża. Podciąć dno ciastek i podnieść.
Rozłożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka lekko ubić i posmarować nimi ciastka, obsypać grubo ziarnistym cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10-13 minut. Ciasteczka muszą nabrać złotego koloru.
Ciastka ostudzić i zajadać, są pycha.





kasiac
28 sierpnia, 2016 o 08:48
świetny pomysł! Do tej pory znałam takie ciasteczka z jabłkami, ale rzeczywiście ze śliwkami można zrobić 🙂
kuchcik8
28 sierpnia, 2016 o 08:49
Były super, polecam i pozdrawiam