Jest to ciasto ulubione mojej mamy, jak są wiśnie w cieście mamuśka zawsze zadowolona. Ciasto jest bardzo delikatne i pyszne.
Zacząć od biszkoptu, trzeba go upiec i zostawić do ostudzenia. Przepis patrz tu Biszkopt mojej mamuśki, zawsze wychodzi .
Wiśnie odcedzić, sok odlać i zostawić.
Jak już biszkopt jest zimny czas na masę ptasiego mleczka.
Przygotowanie masy – dwie galaretki rozmieszać w 1/2 l gotującego się soku z wiśni, dokładnie rozmieszać. Jeżeli soku nie było wystarczająco dolać wody, odstawić do ostudzenia i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć. Ubić śmietanę na sztywno na koniec dodać cukier i lekko wymieszać. Następnie powoli dodawać gęstniejącą galaretkę, ciągle mieszając. Galaretka nie może być całkowicie gęsta bo nie da się jej rozmieszać, musicie sami wyczuć i ocenić kiedy ją dolać. Do masy dodać połowę wiśni i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przygotować ostatnią galaretkę, tym razem rozmieszać ją z gotującą woda, wymieszać i zostawić żeby prawie stężała. Potem położyć pozostałe wiśnie na „ptasim mleczku” i wylać ostatnią galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Pokroić na kawałki i gotowe.
Zachęcam , jest pyszne.



lena
31 października, 2014 o 21:04
Delikatny krem i puszyste ciasto-pyszności 🙂
kuchcik8
31 października, 2014 o 21:06
Dziękuję, to jest moje ciasto z dzieciństwa i ciągle je lubię, jest pyszne. Pozdrawiam