Dostałam ten przepis od mojej siostry, wszyscy się nim zajadali. Chwila i go nie było ? Sernik jest rewelacyjny, polecam
Ciasto kruche – masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku podczas mieszania. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy maślanej. Wymieszać dokładnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
Masa serowa – ser zmielić trzykrotnie, żółtka utrzeć z połwą cukru. Do zmielonego sera dodać utarte żółtka i proszek budyniowy. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, do ubitych białek powoli wsypywać pozostały cukier. Jeszcze chwilkę ubijać.
Śmietanę ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
Wylać masę serową na ciasto maślane.
Pieczenia – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 70-75 minut. Jeśli po 50 minutach ciasto mocno się zarumieni przykryć je folią aluminiową.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i polać polewą czekoladową lub ja ja lukrem.
Dziękuję Gosiu. Buziak




Lekarze od kuchni
16 listopada, 2016 o 21:28
Puszysty sernik to podstawa każdej kuchni! 🙂
kuchcik8
17 listopada, 2016 o 12:15
Tak właśnie, nic dodać nic ująć 🙂