Przepis na te ogórki jest od mojej mamuśki. Jest w naszej rodzinie od wielu lat i co roku je robimy.
Ogórki obrać, wydrążyć środki. Lekko osolić i zostawić pod przykryciem na noc.
Zlać rano cały płyn z ogórków.
Nałożyć ogórki do słoików. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Do każdego słoiczka dodać po trzy goździki i gorczycę ( na czubku łyżeczki).
Gorącą zalewą zalewamy słoiki, ogórki muszą być przykryte. Zakręcić słoiki i gotować 10 minut od zagotowania się wody. Wyjąć słoiki z garnka i zostawić ,aż ostygną.
Polecam



Davidpaulk
6 kwietnia, 2020 o 16:49
Thanks for the post!
ElkaElunia
11 listopada, 2020 o 23:19
Cześć!
Ocet do zalewy 10% czy 12%?
Maria Gorlik
15 listopada, 2020 o 19:22
ocet 10 %, pozdrawiam