Nie ma nic lepszego niż wilgotne, delikatne ciasto z jabłkami i kremowym budyniem – idealne na popołudniową kawę lub niedzielny deser. Ten jabłecznik zachwyca smakiem i aromatem, a dzięki prostemu przygotowaniu możesz cieszyć się nim w domowym zaciszu, sprawiając radość całej rodzinie.

Wykonanie

  1. Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, używając 1 litra mleka i 6 łyżek cukru. Odstawić do przestudzenia.

  2. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.

  3. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto.

  4. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grubsze kawałki.

  5. Połowę ciasta wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na to rozłożyć jabłka i przestudzony budyń.

  6. Wylać drugą część ciasta na wierzch i posypać cukrem waniliowym.

  7. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 35–40 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.


Zakończenie

Jabłecznik z budyniem najlepiej smakuje lekko ciepły, z kubkiem kawy lub herbaty. Delikatny krem budyniowy w połączeniu z soczystymi jabłkami tworzy klasyczny, domowy deser, który zawsze cieszy całą rodzinę.

Wykonanie w Thermomixie

Budyń:

  1. Do naczynia Thermomixa wlej mleko, dodaj cukier i wsyp proszek budyniowy.

  2. Gotuj 7 min / 90°C / obr. 3, aż zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia.

Ciasto:
3. W naczyniu miksującym umieść masło i cukier, miksuj 1 min / obr. 4, aż powstanie gładka masa.
4. Dodawaj po jednym jajku, miksując 20 sek / obr. 4 po każdym dodaniu.
5. Dodaj obie mąki i proszek do pieczenia, miksuj 30 sek / obr. 4, a następnie wymieszaj łyżką, aby masa była gładka.

Składanie ciasta:
6. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na większe kawałki.
7. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej połowę ciasta.
8. Na ciasto rozłóż jabłka, a następnie przestudzony budyń.
9. Wylej drugą połowę ciasta na wierzch i posyp cukrem waniliowym.

Pieczenie:
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 35–40 minut, aż wierzch się lekko zarumieni.