Soczyste klopsiki zanurzone w aromatycznym, kremowym sosie pieczarkowym to danie, które zawsze kojarzy się z domowym obiadem i rodzinnym ciepłem. Delikatne mięso, pachnący koperkiem sos i klasyczne dodatki sprawiają, że trudno im się oprzeć. To świetna propozycja na sycący obiad, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości.

Przygotowanie

Klopsy:

  1. Do miski włóż mięso mielone, dodaj drobno posiekaną cebulkę, jajko, majeranek, wodę, bułkę tartą oraz sól i pieprz.

  2. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

  3. Z masy formuj klopsiki i obtaczaj je w bułce tartej. Odłóż na bok.

Sos pieczarkowy:

  1. Na patelni rozgrzej masło i olej.

  2. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, smaż, aż lekko się zarumieni.

  3. Dołóż drobno posiekany czosnek oraz pokrojone w plasterki pieczarki.

  4. Smaż, aż woda z pieczarek odparuje, mieszając od czasu do czasu.

  5. Wlej bulion warzywny i gotuj chwilę.

  6. W osobnej miseczce wymieszaj mąkę ze śmietanką, następnie dodaj do sosu. Gotuj kilka minut, aż zgęstnieje.

  7. Na koniec dodaj posiekany koperek i zdejmij sos z ognia. Przelej go do miseczki.

Klopsy w sosie:

  1. Umyj patelnię, wlej odrobinę oleju i usmaż klopsiki na złoty kolor.

  2. Gdy będą usmażone, wlej przygotowany sos i duś razem przez kilka minut, aby smaki się połączyły.


Podanie

Klopsy w sosie pieczarkowym podawaj z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi, a do tego świetnie sprawdzi się surówka z kiszonej kapusty albo mizeria.